Vernepleieren 1-2020

20 VERNEPLEIEREN NR 1 - 2020 - Brukerne er lojale overfor de ansatte. Om de sier «i dag har jeg lyst på skuffekake, har du lyst på det?» Ja, da svarer de ja. Selve organiseringen i boligene virket lite tilrettelagt for å gi kosthold høy prioritet. Journal- systemet var ikke lagt opp til å journalføre kosthold, og ved­ takene var lite spesifikke. Blant annet hadde ikke brukerne krav på veiledning rundt matlaging. - Brukere som ikke blir ansett å hanokkunnskap fårmatombring­ ing, og den samme maten som gis til eldre på sykehjem, full av smør, forteller hun oppgitt. Generelt var det satt av for lite tid til matlaging, mener hun. Noe som førte til at brukerne i altfor liten grad ble involvert. Mangel på kostholdsveiledning i boligene gjør det vanskelig for brukerne å gå ned i vekt, selv om de i utgangspunktet kan være motivert for det. - I en kommune sa de ansatte at her kan ingen lage mat. Men når vi startet opp kokkekurset ble de overrasket over hvor flinke brukerne egentlig var. Vi tok oss tid til å veilede: «Nei hold kniven slik, ikke slik». Alle var deltakende ut fra sine forutsetninger, selv de med stor grad av funksjons­ hemming. På kokkekursene var det alltid noen som smakte på noe de aldri har smakt på før. Matlagingen ut- løste mye matglede. Samtidig var det trist å møte folk som aldri hadde fått være med å lage maten sin selv, synes Ellen. Oppfølging av boligene etter at kokkekurs har vært avholdt, viser imidlertid at bare kursing ikke er tilstrekkelig. De aller fleste havnet tilbake i gamle rutiner. Det kreves systematisk arbeid for at positive effekter skal bli langvarige. Fram til i dag har det vært vanskelig å finne kunnskap om På kokkekursene hender det at noen kutter grønnsaker for første gang. Brukernes evne til å delta i mat­ lagingen blir under- vurdert, mener Gita i Unge Kokker. Unge Kokker arrangerer kokkekurs for personer med utviklingshemminger, sammen med primærkontakter eller assistenter. Å bidra i mat­ lagingen har verdi i seg selv, selv om man ikke evner å gjøre alt på egen hånd, erfarer hun. Det handler om å få en rela- sjon til råvarene, og mellom bruker og assistent rundt mat- lagingen. Tjenesteyterne får se hvordan de kan gi en støttende Alle kan delta Deltakerne på kokkekurset lærer hvor raskt og enkelt det kan være å lage sunn mat fra bunnen av. Foto: Unge Kokker

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy