Vernepleieren 1-2020

18 VERNEPLEIEREN NR 1 - 2020 Du må få fram at vi ikke er perfekte her, sier lederen av Bredsandkroken Jo Kristan Kjøniksen, like før vi er på vei til å dra fra boligen. De spiser ikke bare sunn mat, men hvor ideelt er det, egentlig? Målet er snarere å ha et normalt kosthold, og å legge til rette for at tjenestemot- takerne kan ta gode valg. Bredsandkroken er et bofelles- skap i Moss kommune med per- soner som har bodd sammen lenge. Her har de hatt kultur for å leve aktivt i mange år, i alle fall siden en av beboerne fikk det mye bedre av å gå tur. Så begynte de andre også å gå, og vanen satte seg i veggene. Her spises grønt på middagstallerkenen seks dager i uken. De har et relativt sunt kost- hold, og overgangen til sunnere mat har skjedd gradvis, i takt med samfunnet for øvrig. Det er vanskelig å peke på be- stemte begivenheter, eller årstall for noen omlegging. Kanskje var det for rundt ti år siden at de ble kritiske til all kosen. Desserter er ikke lenger natur- lig til hvert måltid. Saft kan erstattes med vann, smør og på- legg reguleres. Havregrøt med bær istedenfor sukker. Laks i biter istedenfor kjøttdeig. Det er små endringer som har blitt positivt mottatt. Over tid blir det til vaner, og noe man ikke lenger tenker over. Det gir bedre kosthold, og går ikke utover selvbestemmelsen. Endringene viser positive ut- slag på helsen til flere, og medi- kamentbruk er redusert. Det viser hvor viktig det er for livskvaliteten at personalet vektlegger sunn mat, og motiverer dem til å fortsette arbeidet. Vanskelige avveininger Å motivere til å velge sunt er viktig, men man skal ikke styre valget. Det er en vanskelig av­ veining som personalet er opp- tatt av, og som krever individuelle løsninger. Noen trenger hjelp til å ta valg og ikke la seg lede, andre til å ta sunnere valg. Målet er å legge til rette for et normalt kost- hold, med skille mellom hverdag og helg. Det settes opp ukesmenyer for hver enkelt, men det er anled- ning til å gå utenfor menyen. Som miljøarbeider kan man fore- slå fisk til middag i dag, for å få variasjon til kotelettene i går, men ikke ta valget. - Vi må forklare hva som er sunt, og hva du bør spise for å holde deg sunn og frisk, og vise at det går an å kose seg med sunne ting også, sier Annema Thommesen som er vernepleier og har jobbet i boligen i 16 år. Å lage mat selv I fjor deltok flere på et kokkekurs arrangert av Unge kokker, der de lærte å lage retter fra bunnen av, og gjøre maten innbydende på tallerkenen. Da blir det morsomt og trygt å smake på noe nytt. Slik kan man få lyst på mat som man tidligere ikke likte. Sammen med kurset fulgte oppskriftsblad for å kunne lage maten på egenhånd senere. Det har vært mer fokus på kosthold i boligene de siste årene, forteller leder Jo Kristian KJøniksen, særlig har de jobbet med å redusere all «kosen». - Å få være med å kutte opp frukten og legge den på tallerkenen er gøy. Å delta i matlagingen øker også lysten til å spise den etterpå, sier vernepleier Annema Thommesen.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy